Like for more !

luni, 18 iulie 2016

Cea mai buna tactica in Football Manager 2014

         Aceasta tactica este bazata pe o formatie 4-5-1. Ca si multi altii, eram saturat sa tot joc bine si frumos dar sa pierd cu 0-1 cu echipe de la mijlocul clasamentului sau retrogradare, datorita unui autogol, de aceea este o solutie. 

         Ce m-a inspirat pe mine sa construiesc aceasta tactica in OFM14. Aceasta tactica este doar pentru rezultate, dar totusi am creat in setari si in roluri ca baietii sa aiba o posesie buna, si cat de multe pase bune, dar nu o sa joci un fotbal chiar atat de frumos, nu o sa domini tot timpul, pana cand jucatorii tai sunt chiar buni, sau au jucat cu aceasta tactica timp de 6 luni, jumate de sezon. Totul se rezuma la a nu incasa gol, si de a avea o oportunitate de a castiga meciul.

         De mentionat ca aceasta tactica este facuta pentru echipele din prima jumatate a clasamentului, si nici de cum pentru cele care se straduie sa scape de la retrogradare, de fapt puteti incerca vedeti daca da roade contra echipelor mult mai bine clasate, dar nu garantez victoria. Eu am testat aceasta tactica pe Tottenham, si pe campionatul englez, care este favoritul meu.

Tactica 4-5-1 Tottenham

        La inceput am vrut aceasta tactica cu 2 extreme, dar testand-o am avut cateva surprize de care nu sunt prea mandru. Asa ca acum avem o linie de mijloc cu 5 mijlocasi, care alearga foarte mult (sau ar trebui). Pozitia lor este un pic defensiva, ceea ce ii va face sa faca efort mare. 

        Instructiunile sunt usoare, dar lasati-ma sa va explic in detaliu. De precizat ca unele instructiuni se modifica de la meci la meci.                
                -Fluid philosophy ajuta cotra-atacul foarte mult, dandu-le jucatorilor mai multa dinamica si libertate pe toate aspectele jocului.
                -Poate cel mai important subpunct, strategia trebuie schimbata si adaptata de la meci la meci, in functie de adversar, fie ca joci contra Stoke, Norwich, sau Viitorul, Brasov. Daca joci pe teren propiu, si esti favorit si te astepti sa bati, foloseste strategia control. Dar, daca joci acasa contra unei echipe intr-o forma foarte buna, si iti este frica sa nu pierzi, foloseste contra-atacul. Si cand joci in deplasare intotdeauna contra-atacul. Nu va spun cat m-am stresat si in cate meciuri am schimbat tactica pana am gasit una asemanatoare de perfectiune, dar cum am mai zis mai sus, trebuie adaptata de la meci la meci.
                -Imi place ca echipa mea sa preseze adversarii de aceea avem press si hassle
                -Avem tempo ridicat si pase scurte (high tempo, shorter passing), ca sa mentinem mingea si sa o ducem cu rapiditate in atac
                -Voiam ca jucatorii mei sa alerge in defensiva, sa nu se rudimenteze, ca si alte tactici si formatii, si sa se schimbe intr-o echipa extravaganta cand au posessia
                -Am selectat work ball box into box cu un motiv, deoarece poate duce la incercari disperate de suturi de la distanta, care este o risipa de posesie, este o greseala des intalnita in multe tactici de pe acest joc. Va rog sa intelegeti ca aceasta tactica nu impiedica toate suturile de la distanta, dar i-am setat pe jucatorii din atac cu obtiunea "shoot less often", mai exact, jucatorii vor suta de la distanta, dar rareori.
                -O greseala intalnita din nou in antrenamentul pentru urmatorul meci, care a fost topicul multor discutii si dezbateri, este match preparation, inainte si in timpul sezonului. Daca meciul urmator este impotriva unei echipe micute sau mai slabe ca a tale, in care te astepti sa bati, intotdeauna sa folosesti attacking movement, daca este impotriva unei echipe mai puternice, si zic mult mai puternice, atunci foloseste defensive positioning. Daca joci impotriva unei echipe puternice acasa, lasa forma ta de moment sa iti spuna ce vei folosi, daca esti pe val si in forma foloseste attacking movement, daca nu esti prea in forma atunci defensive positioning.

        Tactica 4-5-1 Rolul fiecaruia
         
GK-goalkeeper, defend: Fara indicatii speciale, intru-cat linia defensiva nu este prea sus in aceasta formatie, dar ai nevoie de un portar bun.

DR/DL- full back, support: Indicatia primara a acestor jucatori este defensiva, iar mai apoi sa ajute in atac cu cat pot, de aceea trebuie fundasi laterali care au capacitate mare de efort.

DC- central defender, defend: Deoarece nu avem DMC( mijlocas defensiv), ne ajuta sa avem control aerian, asa ca jucatori cu rating ridicat de jumping si heading sunt necesare. Un fundas bun trebuie sa aiba toate calitatile unui fundas, si sigur nu ai vrea un fundas care sa se miste ca un melc, dar nu intotdeauna unul care se misca ca un melc iti mananca meciul.

MR/ML-winger,attack: Deoarece avem doar un atacant, si folosim pasele scurte pe jos, nu trebuie sa ai extreme clasice, care sa faca ture pe linia de banda. Ai putea avea un mijlocas caruia ii place sa joace ofensiv cu inside forward role si sa-l antrenezi in pozitia asta. Daca ai un mijlocas caruia ii place sa joaca forward role, el din instinct va merge in centru si v-a incerca sa sute, pe cand un mijlocas de banda doar v-a alerga si v-a incerca intotdeauna sa centreze cat mai bine, cum imi face mie Lalana. Calitati ca pace, acceleration, dribbling, flair si calitatile obisnuite pentru a fi creativ sunt necesare. Dar tine minte ce vrei sa joci, trebuie adaptat de la meci la meci, din cand in cand daca mai schimbi jucatorul si il pui in alta pozitie cateodata da randament neasteptat de bun.

MCR-ball winning midfielder, defend: Acest jucator coboara mult mai mult decat ceilalti mijlocasi, curatand mijlocul terenului, si recuperand mingi. Atributii ca tackling, marking, passing si work rate trebuie sa aiba, si cu cat sunt mai mai scorurile cu atat este mai bun.

MC- advanced playmaker, attack: Acum incepe magia. Acest jucator nu numai ca ii trebuie scor mare la creativitate, si tehnici generale de pasator, dar trebuie sa poata sa care mingea. Datorita spatiului din fata lui este vital ca el sa dribleze si sa atace jucatorii adversi. Acest jucator v-a avea si multe culoare de sut, asa ca un jucator cu rating mare de suturi de la distanta este la fel o idee buna. As recomanda pe cineva cu rating mare de pace si accelaration.

MCL-box to box midfielder, support:Asa cum spuneam cu aceasta formatie ramane spatiu liber de exploatat la mijlco si in fata, si avem nevoie de acest jucator sa aiba viteza si sa zburde in fata, si sa paseze cat de bine poate la atacant sau la ceilalti jucatori aflati in pozitia de finalizare. Acest jucator v-a face si faza defensiva, asta inseamna ca trebuie sa aiba rating mare la versalitate. As recomanda pe cineva cu rating mare de physical attributes si din nou sa poata sa sute bine de la distanta, long shots.

ST-false nine, support:Acest jucator este pe cont propriu in atac, asa ca fi foarte riguros in cautarea atacantului perfect, da tine minte sa ai un atacant la fel de bun si pe banca de rezerva, care sa-l poate inlocui in caz de ceva. Un atacant bun ii trebuie rating mare la passing, technique, la ceea ce jucam noi. Dar de asemenea trebuie sa-si construiasca singur oportunitati asa ca rating mare la pace, acceleration, dribbling si creativity sunt necesare. Ca si orice alt atacant trebuie sa aiba si rating mare la composure si finishing. In general, acest jucator o sa reuseasca sa marcheze des, cateodata, dar cateodata nu o sa fie in centrul atentiei, deoarece v-a incerca sa paseze, sa-si ajute coechipierii, nu intotdeauna este egoist. Sa intelegeti ca la atacant ii v-a lua ceva timp sa se obisnuiasca cu tactica si formatia asta, asa ca sa nu-l schimbari o vreme chiar daca nu da gol, deoarece este o tactica complexa si ii v-a lua ceva timp sa se obisnuiasca.

Spor si sper ca v-am fost de folos :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu