Like for more !

luni, 18 iulie 2016

Tiki-Taka in Football Manager

             Dupa foarte multe cereri de tactici pentru mult mediatizatul Football Manager, voi incepe o serie cu tactici, pe care am inceput-o cu FM14, in care v-am prezentat in detaliu una dintre cele mai bune tactici pentru acel joc. In aceasta postare voi prezenta in detaliu tiki-taka in FM16.

             Aceasta tactica este pentru toti fanii Barcelonei, si nu numai, pentru toti jucatorii care voi ca echipele lor sa aibe >60% posesie, sa domine adversarul, si sa castige lejer multe meciuri, si bine-nteles, victorie contra rivala de moarte, Real. Frumusetea acesti tactici este ca destabilizezi foarte usor o defensiva bine intepata, "autobuzul lui Mou", prin niste pase cheie, date bine, si prin obosirea adversarilor prin numeroasele pase. Numarul paselor v-a fi dublu fata de al adversarului, suturile la fel.

             Nu iti promit titluri, Champions league-uri, scoruri mari, deoarece se bazeaza foarte mult pe ce echipa ai, cat de buna este in tara ta si in lumea in care joci, pe echipa adversa, pe gandirea ta de a mai schimba ceva de la meci la meci, cum iti setezi jucatorii sa se antreneze inainte de inceperea campionatului, in timpul campionatului etc. Dar iti promit ca te vei simti ca si cum ai avea Barcelona pe teren, deoarece am incercat sa fie foarte aproape de realitate. Obiectivul meu nu a fost sa castig fiecare meci cu 8-0 si sa am 50 de suturi pe poarta sau asa ceva, doar voiam sa simt ca joc ca marea Barcelona, joc de posesie si pase multe, cu viteza lor, cat se poate de realitate.

             M-am bazat pe tactica lui Guardiola din perioada de glorie de la Barcelona, de exemplu pe sistemul din anul 2009-2010, dar m-am bazat mai mult pe filozofia lui.

            Ingredientele tacticii Tiki Taka - Jocul pozitional si antrenamentul

Estamos tocando tiki-taka tiki-taka”  este fraza pe care a folosit-o Andres Montesla la Cupa Mondiala din 2006 pentru a descrie jocul incredibil si nemaintalnit al Spaniei de la acel Campionat Mondial. Tiki-Taka sau Tiqui-Taca isi are originea din fotbalul total introdus de Rinus Michel in anii lui de glorie, in anii 1970, si isi are bazele in rapiditatea cu care echipele lui ajungeau in fata portii, si multimea paselor dintr-un meci, care au condus Ajax si echipa nationala a Olandei la un succes incredibil. Un concept asupra fotbalului care l-a adus si la FC Barcelona in 1971, continuandu-si faima acolo.

Onul dintre principiile jocului total pe care el il incerca sa-l perfectioneze, a fost focusarea pe schimbarea jucatorilor intre ei, cand unul dintre ei urca si lasa spatiul descoperit. Crescand oarecum jucatorii atat pe plan moral, cat si fizic. Acesti jucatori au jucat impreuna multi ani, isi stiu atat punctele tari, dar si cele mai slabe puncte. Cand atacau poarta adversa, si fundasii si portarul participau la jocul de pase. Cand nu aveau mingea, alergau ca dracii, si puneau presiuni pana si fara minge, si incercau cat puteau de repede sa aibe din nou mingea. Cum spuneau multi oameni, niciun jucator nu are un loc stabil, exceptandul pe porta. 

Din 2006 jocul de pase Tiki-Taka a devenit foarte repede cunoscut tuturora, si multi antrenori si manageri incercau sa implementeze la echipa lor acest stil de joc, vazand succesul adus Spaniei si Barcelonei. Tiki Taka se poate descrie ca fiind modul spanio de a pastra posesia, pasand de la unul la altul, bazandu-se pe cunoasterea intregii echipe si fluiditatea cu care paseaza, si incredibila viziune si anticipatie in joc, avand puterea de a citi jocul mai bine ca adversarii, atat in defensiva cat si in aparare.

Despre tactica 2-3-2-3 din Football Manager

               Din cate ai descoperit sau ai vazut, din tacticile anterioare imi place sa joc 2-3-2-3, ca o funadtie a tacticii Barcelonei. Poti numi 2-3-2-3 formatia pozitionala. Formatia poate se poate transforma foarte usor intr-un 4-3-3 sau 4-1-4-1 in defensiva, un 2-1-4-3 sau 2-3-2-3 pozitiile de atac, si 2-3-5/3-3-4 in atac, foarte simplu, prin schimbarea rolului unor jucatori. Este o tactica foarte flexibila pe care v-o recomand, care va da o fluiditate mare, pase scurte si o rapiditate in a gasi un coechipier. Am ales 2-3-2-3 pentru a combate 4-2-3-1 ori orice alta tactica.  Cum jucatorii de panga o sa vina in defensiva, o sa te aperi 4-3-3 (4-1-4-1) depinde de rolurile pe care le-ai setat jucatorilor, si pe forma in care i-ai pus.

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu